Höga nivåer av polysackariden hyaluronan i serum från patienter infekterade med dengue-virus förutsäger svår sjukdom och bidrar till ökat blodkärlsläckage
2019-09-16
Dengue-virusinfektion överförs med myggor och ökar snabbt i världen på grund av den globala uppvärmningen och resor utomlands. Infektionen orsakar lidande, förbrukar resurser inom sjukvården, och kan ibland utvecklas till en dödlig sjukdom som bl.a. yttrar sig i en kraftigt ökat läckage i blodkärlen som leder till vätskeförlust. Det finns inget effektivt dengue-virus-vaccin och ingen specifik behandling av patienter med dengue-feber.
Vi har studerat en stor kohort av dengue-virusinfekterade patienter från utbrott i Taiwan 2014 och 2015, och har följt dem från de första symptomen till återhämtningsfasen. Vi fann att serumnivåerna av polysackariden hyaluronan ökade mycket kraftigt hos patienterna. Hyaluronan är en stor linjär molekyl som normal finns i bindväven. Vi fann att serumnivåer på över 70 ng/ml hyaluronan tidigt under infektionen förutsade ökad risk för utveckling av varningstecken, såsom svår buksmärta, blodiga kräkningar, snabb andning och därmed svår dengue-virusinfektion. Detta fynd erbjuder tillgång på en biomarkör som kan användas för att identifiera de patienter som bör observeras noga och erbjudas sjukhusvård.
Vi fann också att virusproteinet NS1, som finns i stora mängder i serum hos infekterade patienter, stimulerade produktion av hyaluronan i fibroblaster samt endotelceller. Den ökade mängden hyaluronan attraherade vissa typer av immunceller vilket kan bidra till ökad inflammation som ytterligare ökar produktionen av hyaluronan. Dessutom minskade mängden av CD44, en receptor för hyaluronan, på endotelcellerna´s yta efter stimulering med NS1. Kombinationen av ökad mängd hyaluronan och minskad mängd av dess receptor påverkade kontakterna mellan endotelcellerna så att läckaget ökade. Våra fynd öppnar en möjlighet att behandla patienter med svår dengue-virusinfektion med hämmare av hyaluronan och därmed minska det livshotande blodkärlsläckaget.
Nyheter
-
Över en halv miljard människor per år får någon typ av bakteriell tarminfektion. Genom att bygga sina egna tarmar, så kallade organoider, kan Mikael Sellin och hans kollegor på Uppsala Universitet studera hur infektionerna går till.
2021-01-18
-
Antibiotikaresistens kan uppstå helt slumpmässigt
2021-01-12
En viktig och fortfarande obesvarad fråga är hur nya gener som orsakar antibiotikaresistens uppstår. Svenska och amerikanska forskare visar i en ny studie hur nya gener som ger resistens kan uppstå från helt slumpmässiga DNA-sekvenser. Resultaten presenteras i tidskriften PLOS Genetics.
-
Dna-analys ett verktyg för hållbart sill- och strömmingsfiske
2020-12-16
En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har kartlagt hela arvsmassan hos sillen i 53 populationer från hela artens utbredningsområde i Atlanten och Östersjön. Det har resulterat i dna-tester som på sikt kan leda till en mer effektiv förvaltning av sill- och strömmingsbestånden. Studien är publicerad i tidskriften eLife.
-
Linnémedaljen tilldelas professor Kerstin Lindblad Toh
2020-12-09
Uppsala universitets Linnémedalj delades ut första gången på Carl von Linnés 300-årsdag den 23 maj 2007. Den förlänas i guld ”för, i första hand, utomordentligt framstående vetenskaplig gärning, särskilt inom de linneanska vetenskapsområdena eller Linnéminnet närliggande fält”.
Linnémedaljen har 2020 tilldelats professor Kerstin Lindblad Toh, Uppsala universitet, samt Chairman Dr. Dai-Won Yoon, Hallym University, Sydkorea. Så här lyder motiveringarna:
-
Stora bidrag till utveckling av forskningsinfrastruktur. Kerstin Lindblad-Toh tilldelas 7 850 000 kr för sitt projekt En svensk EBP plattform: infrastruktur och proof-of-principle project
2020-11-24
-
Carl-Henrik Heldin, Per Jemth, Joakim Näsvall och Gunnar Pejler tilldelas totalt 14,2 miljoner av Vetenskapsrådet för bidragsperioden 2020-2024.
2020-11-24
-
Snabbt test av antibiotikaresistens
2020-11-17
Att hitta rätt antibiotika och att göra det fort – det kan vara livsviktigt vid svåra infektioner. Forskarna Johan Elf och Dan Andersson är med och utvecklar ett mycket snabbt test av antibiotikaresistens. Målet är att tiden från prov till svar ska minska från ett dygn till under fyra timmar.
-
240 däggdjur hjälper oss att förstå människans arvsmassa
2020-11-12
Ett stort internationellt konsortium lett från Uppsala universitet och Broad Institute of MIT and Harvard, har sekvenserat arvsmassan hos 130 däggdjur och analyserat dessa tillsammans med 110 redan sekvenserade djur för att förstå exakt vilka platser i dna:t som har en viktig funktion. Den nya informationen kan hjälpa både forskning kring sjukdomsmutationer hos människa och forskning om hur man bäst bevarar utrotningshotade djurarter.
-
Per Jemth, Lena Kjellén, Kerstin Lindblad-Toh och Anna-Karin Olsson tilldelas 11 miljoner i forskningsanslag av Cancerfonden
2020-11-12
-
Carl-Henric Heldin, Per Jemth, Joakim Näsvall, John Pettersson och Gunnar Pejler har tilldelats projekt/etableringsbidrag på totalt ca 20 miljoner över fyra år av Vetenskapsrådet.
2020-11-04
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Naturvetenskap och teknikvetenskap 2020. Uppsala universitet får 225 miljoner till 65 forskningsprojekt som spänner över ett brett fält av områden
-
Leif Andersson får 25 miljoner i projektanslag från KAW
2020-10-01
-
Nytt snabbtest visar hur antibiotika samverkar för att döda bakterier
2020-09-18
Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en ny metod för att snabbt, enkelt och billigt kunna ta reda på hur effektiva två kombinerade antibiotika är på att stoppa bakteriers tillväxt. Den nya metoden är enkel för laboratorier att använda och kan ge ökade möjligheter för att skräddarsy läkemedelsbehandlingen vid bakterieinfektioner. Studien publiceras i PLOS Biology.
-
Flera utrotningshotade djurarter riskerar smittas av SARS-CoV-2
2020-08-25
För att i framtiden snabbt kunna hejda utbrott av covid-19 som orsakas av viruset SARS-CoV-2 och för att redan nu kunna skydda utrotningshotade arter som riskerar att drabbas, behövs kunskap om vilka djur som är tänkbara smittbärare av viruset. Professor Kerstin Lindblad-Toh vid Uppsala universitet och hennes kollegor har identifierat ett stort antal däggdjur som potentiellt kan smittas.
-
Birgitta Tomkinson har av BAStU-rådet/BMA-programmet tilldelades deras nyinstiftade pedagogiska pris
2020-08-24
-
Vetenskapsrådet har beviljat Jin-ping Li 797 320 kr i projektbidrag till forskning om coronavirus och covid-19.
2020-07-09
-
Ny funktion funnen hos blodplättar i tumörers blodkärl
2020-06-25
-
50 miljoner till forskning om antibiotikaresistens
2020-06-05
-
Carl-Henrik Heldin, seniorprofessor vid IMBIM, har av Europakommissionen utsetts till ordförande i kommittén som ska utse ledamöter i ERC:s forskningsråd.
2020-05-27
Europeiska kommissionären för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom Mariya Gabriel har bjudit in sex forskare på hög nivå som ska utse ledamöter i ERCs forskningsråd.
-
Intensiv jakt på läkemedel mot covid-19
2020-05-12
Just nu väntar hela världen på ett vaccin mot covid-19. Men det pågår också intensiv forskning för att få fram fungerande läkemedel mot det nya coronaviruset sars-cov-2. Vid BMC i Uppsala testas substanser som angriper samma typ av enzym som läkemedel mot hiv och hepatit-C.
-
Tester ger ny bild av smittspridningen
2020-05-11
Med hjälp av ideellt arbetande läkare har forskarna testat över 6 000 personer som jobbar på olika vårdhem.
Två aktuella studier där man testat personer för antikroppar mot coronaviruset sars-cov-2 ger en ny bild av smittspridningen i Sverige. – För att få en mer realistisk bild av smittspridningen i Sverige, behöver vi utföra fler tester, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.
-
Hybridisering bidrar till darwinfinkarnas evolution
2020-05-05
Kaktusfink som födosöker på Opuntia kaktus. Foto/bild: Lukas Keller Den traditionella uppfattningen inom biologin har varit att olika arter sällan eller aldrig parar sig och får livskraftiga avkommor. På senare tid har dock allt fler studier visat att ett visst genflöde mellan arter är vanligare än man tidigare trott. Forskare vid Uppsala universitet och Princeton kan nu visa hur hybridisering mellan två arter av darwinfinkar har påverkat evolutionen av deras näbbar.
-
Kerstin Lindblad-Toh ny medlem i National Academy of Sciences
2020-04-28
Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik vid Uppsala universitet, har valts in som en av 146 nya medlemmar i National Academy of Sciences – USA:s vetenskapsakademi som grundades av Abraham Lincoln år 1863.
-
Shady Younis och Gustav Brander har tilldelats ”The Wallenberg Foundation Postdoctoral Scholarship Program at Stanford” respektive ”The Wallenberg Foundation scholarship program for postdoctoral studies at Massachusetts Institute of Technology (MIT) and Broad Institute"
2020-04-08
-
Varför gener verkar flytta på sig – ny kunskap om evolutionen
2020-03-06
Forskare vid Uppsala universitet föreslagit ett tillägg till evolutionsteorin som kan förklara hur och varför gener förflyttar sig på kromosomer. Hypotesen, som forskarna kallar SNAP-hypotesen, presenteras i den vetenskapliga tidskriften PLOS Genetics.
-
Mikael Sellin utsedd till Framtidens Forskningsledare av SSF
2020-02-18
-
"Dödlig" mutation gör tuberkulosbakterie resistent mot antibiotika
2020-01-29
Det är ett stort problem att många tuberkulosbakterier har utvecklat resistens mot antibiotika. I en ny forskningsartikel beskriver en grupp forskare vid Uppsala universitet hur tuberkulosbakterier som bär på en mutation som egentligen borde döda dem bär sig åt för att överleva. Samma knep som håller bakterien vid liv gör den också resistent mot en viktig sorts antibiotika.
-
Maria Letizia Di Martino har tilldelats ESCMID forskningsbidrag 2020
2020-01-22
Maria Letizia Di Martino har tilldelats 20,000 € av ESCMID (European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases). Projektet - Revealing the Shigella flexneri epithelial invasome in a human enteroid infection model – kommer att generera en karta över de gener som Shigella använder vid infektion av mänskliga ”mini-tarmar”. Detta kommer att vara en solid grund för framtida molekylära studier av denna viktiga patogen, då forksningsfältet tidigare varit eftersatt på grund av frånvaron av fysiologiska infektionsmodeller.
-
Carl-Henric Heldin, Staffan Johansson och Gunnar Pejler tilldelas 10.6 miljoner i forskningsanslag av Cancerfonden
2019-11-21
Cancerfondens forskningsnämnd har beslutat att ge ytterligare 670 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Det innebär att Cancerfonden totalt i år fattat beslut om en rekordutdelning på 770 miljoner kronor. Det är det största beloppet i Cancerfondens historia.
-
Formas har beslutat att tilldela Dan Andersson, Kerstin Lindblad-Toh och Linus Sandegren tre miljoner kronor var i forskningsmedel i årliga öppna utlysningen för forsknings- och utvecklingsprojekt 2019
2019-11-20
-
Linus Sandegren har av det medicinska studierådet tilldelats det pedagogiska priset Inspiriet
2019-10-14
Medicinska studierådet har tilldelat Linus Sandegren, Universitetslektor vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, Uppsala universitet, det pedagogiska priset Inspiriet. Kursledare, Medicinsk mikrobiologi, 8.0 hp, Läkarprogrammet.
-
Dan Andersson har tilldelats fem miljoner kronor fördelat över tre år av Familjen Erling-Perssons stiftelse till projektet “Rapid diagnostics to reduce antibiotic resistance and the adverse effects of antibiotics”.
2019-10-02
-
Höga nivåer av polysackariden hyaluronan i serum från patienter infekterade med dengue-virus förutsäger svår sjukdom och bidrar till ökat blodkärlsläckage
2019-09-16
Dengue-virusinfektion överförs med myggor och ökar snabbt i världen på grund av den globala uppvärmningen och resor utomlands. Infektionen orsakar lidande, förbrukar resurser inom sjukvården, och kan ibland utvecklas till en dödlig sjukdom som bl.a. yttrar sig i en kraftigt ökat läckage i blodkärlen som leder till vätskeförlust. Det finns inget effektivt dengue-virus-vaccin och ingen specifik behandling av patienter med dengue-feber.
-
Persistenta bakterier i tarmvävnad kan fungera som en reservoar för antibiotika-resistensplasmider
2019-09-09
Antibiotikabehandling av bakteriella infektioner kompliceras av att den infekterande mikroorganismen kan bli genetiskt resistent mot läkemedlet, eller gå in i ett långsamväxande antibiotikatolerant tillstånd – så kallad ”persistens”.
-
Genetisk förändring avgörande för strömmingens anpassning till Östersjön
2019-08-27
Förändring av en enda aminosyra har haft en viktig roll för strömmingens anpassning till Östersjöns ljusmiljö. Precis samma genetiska förändring förekommer hos cirka en tredjedel av alla världens fiskar som lever i sötvatten eller bräckt vatten. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Anahita Hamidi belönas av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, med ett av landets mest eftertraktade stipendier för unga, extra lovande forskare
2019-08-05
Lina Bergman, Anahita Hamidi, Henrik Isackson, Mark Richards, Gull Rukh, Xiao Tan och Johan Virhammar vid Uppsala universitet belönas av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, med ett av landets mest eftertraktade stipendier för unga, extra lovande forskare.
-
Birgitta Tomkinson har blivit tilldelad STINT´s “Grants for Teaching Sabbaticals”
2019-06-18
-
Kerstin Lindblad-Toh blir hedersdoktor vid SLU
2019-06-17
Kerstin Lindblad-Toh har utsetts till veterinärmedicine hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU:s) fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Totalt har sju nya hedersdoktorer utsetts, som promoveras den 5 oktober i Uppsala.
-
Roderich Römhild har tilldelats Omenn Prize för sin artikel om förebyggande av antibiotikaresistens
2019-06-12
The $5,000 Omenn Prize for the best article published in the previous calendar year in any scientific journal on a topic related to evolution in the context of medicine and public health goes to Roderich Römhild for his paper: Roemhild, R., Gokhale, C. S., Dirksen, P., Blake, C., Rosenstiel, P., Traulsen, A., … Schulenburg, H. (2018). Cellular hysteresis as a principle to maximize the efficacy of antibiotic therapy. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(39), 9767–9772. doi:10.1073/pnas.1810004115
-
Nya gener från slumpmässiga gensekvenser
2019-06-10
En viktig fråga inom evolutionsbiologin är hur nya gener uppstår och utvecklas. I en ny studie visar svenska forskare hur nya gener och funktioner som är fördelaktiga för bakterier kan sållas fram från ett slumpmässigt urval DNA-sekvenser. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften mBio.
-
Helen Wang har fått 200 000 kr i bidrag från Stiftelsen Clas Groschinskys minnesfond
2019-05-27
-
Fan Han (Leif Anderssons forskningsgrupp) har av den kinesiska regeringen tilldelats "Chinese government award for outstanding self finance students abroad", ett prestigefyllt pris där Fan är en av nio kinesiska doktorander i Sverige som får denna utmärkelse i år.
2019-03-29
-
Dan Andersson tilldelas 18 miljoner av Wallenbergstiftelserna genom ett femårigt anslag för fri forskning
2019-03-26
Forskarna som tillhör Sveriges främsta, tilldelas 18 miljoner kronor vardera av Wallenbergstiftelserna genom ett femårigt anslag för fri forskning.
Hoppande gener, antibiotikaresistens, nya behandlingar mot infektioner, diabetes och Parkinsons sjukdom, säker teknik för trådlös kommunikation, självlagande batterier, bättre förståelse för klimatförändringar och sökande efter jordliknade planeter är exempel på forskning som några av de 22 Wallenberg Scholars kommer att bedriva.
-
Svårdetekterad antibiotikaresistens underskattat kliniskt problem
2019-02-13
I de flesta fall när en bakterie behandlas med antibiotika som den är känslig emot så fungerar behandlingen. Men ibland fungerar inte det valda antibiotikat och en av förklaringarna till detta är heteroresistens, ett fenomen som forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kollegor vid Emory University i USA klarlagt i detalj i en ny studie.
-
Gunnar Pejler får det största projektanslaget från Hjärt och Lungfonden, totalt 2,4 miljoner kronor under tre år. Han är en av världens ledande experter på mastceller, en typ av vita blodkroppar som har en nyckelroll vid astmatiska reaktioner.
2019-02-05
-
Linnémedaljen tilldelas professor Leif Andersson, medaljen delas ut vid vinterpromotionen den 25 januari
2019-01-24
-
Jenny Hesson har av Carl Tryggers stiftelse tilldelats forskningsanslag på 630 000 kronor
2018-11-27
-
Andreas Wallberg has been awarded SciLifeLab Bioinformatics Long-term Support (WABI) by the National Bioinformatics Infrastructure Sweden at SciLifeLab for his project 'Environmental genomics in the Northern krill'
2018-11-27
-
Helen Wang har av Carl Tryggers stiftelse tilldelats forskningsanslag på 306 000 kronor
2018-11-20
-
Formas har beslutat att tilldela Patric Jern tre miljoner kronor i forskningsmedel i Årliga öppna utlysningen för forsknings- och utvecklingsprojekt 2018
2018-11-20
-
Göran Akusjärvi, Ingvar Ferby, Paraskevi Heldin, Per Jemth, Jin-ping Li, Kohei Miyazono och Aristidis Moustakas tilldelas av Cancerfonden totalt 17.6 miljoner
2018-11-14